Saladuslik spargel

Austria ja toit - arvan, et kõigile tuleb selle sõnapaari peale midagi silme ette. Šnitsel. Mozartkugeln. Õunastruudel. Tegelikkuses näeb välja ja maitseb Austria köök hoopis teisiti. Siin on mõned tähelepanekud, mis ma viimase viie kuu jooksul teinud olen.

Esiteks: toidukoguste jaotus päeva peale on minu jaoks erinev. Eestis juhtus ikka nii, et kogu pere jõudis alles õhtusöögiks kokku ning sellest kujunes tähtsaim söögikord. Siin on õhtusöök ebatähtsam, pigem mingi külm toit. Seevastu lõunal süüakse minu peres väikeste eranditega alati suppi JA praadi. Et pean väga vara tõusma, siis hommikusöögi funktsioon on lihtsalt kooli võileivapausini vastu pidada.

Leib, leib ja veelkord leib. Austrias on miljon erinevat leivasorti ja samapalju erinevaid kakukesi/saiakesi/pirukaid. Ja neid kõiki tarbitakse ohtralt. (Ja mitte ükski neist ei küündi musta leivani.) Aga mulle sobib: klassikaaslased, kes minuga eelmistel aastatel samas söögilauas istusid, teavad, kuidas ma olin võimeline värske leiva päevadel ilma süümepiinateta kaheksa viilu leiba ära sööma. Valge sai on muidugi teine asi. Aga see on lihtsalt nii maitsev - nädalavahetuste hommikud ei oleks ilma Semmel'ita samad.

Tegime papsiga Salzstage'sid.

Austria köök pole kindlasti kõige tervislikum, aga ta on üsnagi mitmekesine ja vaheldusrikas. Üks asi, mis silma paistab, on paneeritud ja/või õlis küpsetatud toitude rohkus: alustades šnitslist ja friikatest (saksa keeles Pommes) lõpetades paneeritud seentega. Kui jutt juba ebatervislikkuse poole suundus, siis teine asi on magusad joogid. Võib - olla on asi selles, et Eestis mu perekond kunagi ei ostnud limonaadi ning ma ise ka ei tundnud vajadust - suhkur tuli ikka pigem kommidest. Siin on vastupidi - juuakse palju magusat sisse.

Vorstikesed juustu ja peekoniga, friikad ja (erandjuhul samal taldrikul olev) Kernöl'iga salat - tavaline lõunasöök.

Mõned lemmiktoidud:

  • Kernöl - kõrvitsaseemneõli, igasuguste salatitega superhea. 
  • vahetusisa Wurstsalat - õhukesed lastevorstiribad, juust, kirsstomatid, keedumuna, salatilehed, natuke äädikat, sool ja Kernöl.  
  • nurgapealse kebabiputka normal Kebap
  • Frittatensuppe - puljong pannkoogiribadega, lihtsalt taevalik! 
  • hostema magusad Knödel'id
Knödel'id. Paneeringu ja taigna sees olid sel korral ploomid peidus. 

Mulle tundub, et Austrias saavad kõik söönuks, sest lisaks traditsioomilistele roogadele süüakse ka kõiksuguste teiste rahvuste toite, alustades näiteks naabrite itaalaste pitsadest ja pastadest. 

Veel mõned märkused: 

  • Salat käib enamasti eraldi väiksema taldriku peal.
  • Proovisin siin esimest korda küpsetatud kastaneid ka, 
  • Et supp on prae osa, siis koosneb see puljongist ja veel vaid ühest-kahest koostisosast. Näiteks nuudlisupi puhul ujuvadki puljongis ainult nuudlid ning võib-olla mõni porgand.
  • Proovisin paari päeva eest siinset verivorsti - selle sees pole tange, mis muudab tekstuuri õudsalt veidraks. Muidu polnud viga.
Selline sai lühikokkuvõte Austria köögist. Kui on küsimusi, siis võib alati kirjutada!

Jällenägemiseni!

Maarja

Unterkohlstätten, veebruar 2018

Kommentaarid

Populaarsed postitused